Prima pagină > Ştiri > Etnobotanicele au intrat în ilegalitate

Etnobotanicele au intrat în ilegalitate

februarie 16, 2010 Lasă un comentariu Go to comments

Dacă nu m-aţi crezut, rău aţi făcut! Începând de ieri, 15 februarie, a fost interzisă comercializarea şi consumul plantelor şi substanţelor prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă (OUG),  numărul 6 din 10 februarie 2010. Astfel a avut loc o razie naţională în magazinele de etnobotanice.

Acţiunea a fost declanşată ieri, la ora 18.00 şi a vizat identificarea stocurilor şi distrugerea acestora, chiar din ziua în care legea privind interzicerea etnobotanicelor a fost publicată în Monitorul Oficial. Este vorba de cele aproximativ 300 de magazine din România, care comercializează plante etnobotanice. Dintre acestea 30 funcţionează în Bucureşti.

În decurs de 10 zile proprietarul, posesorul şi deţinătorul plantelor şi substanţelor prevăzute în tabelele anexa are obligaţia să distrugă pe cheltuiala proprie, cu respectarea prevederilor legale, plantele şi substanţele pe care le deţine.

Totodată, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul plantelor şi substantelor prevazute de ordonanţa de urgenţă sunt interzise, în conformitate cu prevederile Legii 143/2000, cu modificăcările şi completările ulterioare.

Frumoasa lege ne spune în Capitolul II, care se ocupă de  Sanctionarea traficului si a altor operatiuni ilicite cu substante aflate sub control national, că e belită! Hai să cititm Art. 2: Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, vanzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
Art. 3
(1) Introducerea sau scoaterea din tara, precum si importul ori exportul de droguri de risc, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
Art. 4
Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri pentru consum propriu, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani.
Art. 5
Punerea la dispozitie, cu stiinta, cu orice titlu, a unui local, a unei locuinte sau a oricarui alt loc amenajat, in care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit in asemenea locuri se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
Art. 11
(1) Indemnul la consumul ilicit de droguri, prin orice mijloace, daca este urmat de executare, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Daca indemnul nu este urmat de executare, pedeapsa este de la 6 luni la 2 ani sau amenda.
Art. 12
(1) Se pedepsesc cu detentiunea pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi faptele prevazute la art. 2, 3 si 5, daca persoana care le-a savarsit face parte dintr-o organizatie sau asociatie ori dintr-un grup de cel putin 3 persoane, cu structuri determinate si care sunt constituite in scopul comiterii acelor fapte si al obtinerii de beneficii materiale sau de alte foloase ilicite.

Există şi o portiţă pentru turnători, la Art. 15: Nu se pedepseste persoana care, mai inainte de a fi inceputa urmarirea penala, denunta autoritatilor competente participarea sa la o asociatie sau intelegere in vederea comiterii uneia dintre infractiunile prevazute la art. 2-10, permitand astfel identificarea si tragerea la raspundere penala a celorlalti participanti.
Art. 16
Persoana care a comis una dintre infractiunile prevazute la art. 2-10, iar in timpul urmaririi penale denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit infractiuni legate de droguri beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege.

Reclame
Categorii:Ştiri
  1. bubulina
    februarie 16, 2010 la 12:10 PM

    Oamenii legii încurajează turnătorii să facă bine şi să-şi dea în gât partenerii de afaceri pentru că aşa e mai bine, că doar este protejaţi de lege. Hihihihihi ce panarame!

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: