Prima pagină > Uncategorized > Nota lungă, bogăţia cantorului

Nota lungă, bogăţia cantorului

Nu ştiu câţi dintre voi ştiu că prezentatorii de televiziune şi cântăreţii de operă sunt plătiţi la minut. De asta prezentatorii scriu ceva pe hârtiile din faţa lor, la finalul emisiunii. Ei scriu ora terminării prestaţiei, ca să ştie exact câţi bani au de luat de la casierie. Prezentatorii pe care îi vedeti la Cronica Cârcotaşilor (Lucian Bâlbuţă şi alţii ca el) că se bâlbâie, nu au defecte de vorbire, doar vor să mai facă un ban în plus.

Dacă veţi cerceta fenomenul, veti observa ca spectacolele de operă durau mai puţin la început. De când sunt plătiţi la minut, cântăreţii trag de timp cât pot. Nu v-aţi întrebat niciodată de ce tenorii care pot susţine o notă cât mai mult sunt cei mai respectaţi ? Deoarece ei câştigă cel mai bine.  Oamenii ăştia se gândesc la nevoile lor atunci când încep să cânte.

O soprană de coloratură e o fiinţă simandicoasă, cu pretenţii de Doamne feri; pe asta n-o prinzi cu mămăligă printre dinţi. Un pateu din ficat de crocobaur este cea mai plauzibilă variantă şi asta în perioadele când stagiunea a mers prost sau s-a oprit din cauza vreunei calamităţi naturale. Când doamna grasă cântă pentru un nou şirag de perle sau vreun diamanţel de trei carate ştie precis cât trebuie s-o lălăiască ca să adune toată suma până la sfârşitul lunii.

Există şi excepţii de la regulă. Deşi taica popa face bănişorii tot din cântat, la acesta plata sun formă de şpagă creşte cu cât sluja este mai scurtă. Cuplurile moderne de însurăţei nu au răbdare să reziste la toate cântările bisericeşti necesare punerii pirostriilor. „Isaia dănţuieşte” e suficient. Că popa nu blagosloveşte cum trebuie şi fuge pe baltă să prindă peşte, asta e partea a doua.

Domnul Vede, Domnul Iartă! Tot El şi răsplăteşte aşa că singura noastră mângâiere rămâne aceea că, după ce „dau colţul”, aceşti profesionişti pezevenghi care au tras de timp sau au zorit treaba, vor fi sancţionaţi ca la Carte. Păcat că nu este nicio poruncă de-a Domnului care să zică: „Nu-ţi bate joc de meserie pentru câţiva arginţi în plus!”

Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: